رفتن به محتوای اصلی
x

باقلاهایی که برخی کودکان را روانه بیمارستان می‌کند

رییس مرکز آموزشی درمانی کودکان امام حسین(ع) اصفهان با بیان اینکه مصرف باقلا در بروز بیماری فاویسم تاثیر بسیاری دارد گفت: هر سال از اواخر فروردین و در اردیبهشت ماه، تعداد مراجعه خانواده ها بدلیل بروز علائم بیماری فاویسم در کودکانشان به این بیمارستان افزایش می‌یابد

دکتر مهرداد معمارزاده افزود: خانواده‌ها باید هوشیار باشند و اگر علائم این بیماری را در فرزند خود مشاهده کردند بسرعت او را به بیمارستان انتقال دهند یا به متخصص اطفال یا خون مراجعه کنند.

دکتر سعید یوسفیان فوق تخصص خون و سرطان اطفال و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان  نیز در این خصوص گفت: نشانه‌های بیماری فاویسم بیشتر در ماه اردیبهشت شعله‌ور می‌شود و با افزایش تعداد بیماران آن بدلیل مصرف باقلا مواجه می‌شویم.

وی افزود: فاویسم، یک بیماری ژنتیکی وابسته به کروموزوم ایکس(X)  است که بطور معمول در جنس پسر اتفاق می‌افتد و در آن گلبول‌های قرمز نسبت به مواد اُکسیدان حساس می‌شوند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه اُکسیدان در برخی مواد غذایی مانند باقلا و نخود فرنگی، برخی داروها و عفونت‌ها وجود دارد، اظهار داشت: تماس با برخی مواد مانند نفتالین و حنا نیز می‌تواند علائم این بیماری را بروز دهد.

دکتر یوسفیان علائم این بیماری را حالت ضعف و تب پس از ۲۴تا ۴۸ ساعت و علائمی مانند رنگ پریدگی، زرد شدن مخاط چشم و پوست و پر رنگ شدن رنگ ادرار بدلیل دفع هموگلوبین پس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت عنوان و خاطرنشان کرد: درمان این بیماری بصورت حمایتی است به این معنی که اگر هموگلوبین خون به حد بسیار پایین نرسیده باشد از سُرم و مایع درمانی استفاده می‌شود در غیر این صورت به بیمار خون تزریق خواهد شد.

وی با تاکید براینکه این بیماری ژنتیکی است و فقط راه پیشگیری دارد، توضیح داد: در برخی کشورها بیماری فاویسم در کودکان در هنگام تولد با تست اسکرین(G6PD)  تشخیص داده می‌شود اما هنوز در کشور ما این کار انجام نمی‌شود به‌همین دلیل خانواده‌ها باید هوشیار باشند و اگر نمونه‌های آن را بویژه در خانواده مادری مشاهده کردند، احتمال بروز آن را درباره فرزندان خود در نظر بگیرند.

این پزشک با اشاره به اینکه این بیماری بیشتر در استان‌های شمالی کشور شیوع دارد، گفت: بطور میانگین ۳ تا ۴ درصد مردم در دنیا به فاویسم مبتلا هستند.

دکتر یوسفیان با بیان اینکه بروز علائم بیماری فاویسم پس از مصرف باقلا به برخی مسائل مانند نوع این دانه، میزان مصرف آن و تغییرات آنزیمی فرد نیز بستگی دارد، افزود: ممکن است برخی افراد مبتلا به این بیماری بویژه زنان هیچ علائمی از خود نشان ندهند.

وی به خانواده هایی که فرزند مبتلا به فاویسم دارند، توصیه نمود: خانواده ها بایستی عواملی که موجب بروز حملات بیماری می‌شود از جمله مصرف باقلا و برخی داروها ومواد خاص را بشناسند و از آنها پرهیز کنند، همچنین  هنگام مراجعه به پزشک یا مراکز درمانی باید پزشک را از بیماری فاویسم کودک خود آگاه نمایند تا پزشکان داروهای بی‌خطر و مناسب فرزند آنان تجویز نمایند.